Aflevering 100

Bij de Groeverij - Aflevering 100: Geweldige Gasten

En nu? Begin januari 2021 halen we diep adem en drukken we op ‘record’, direct gevolgd door ‘play’: Johnny On His Strings klinkt voor de allereerste keer. Nog geen jaar later vieren we het jubileum van onze podcast-serie ‘Bij De Groeverij’ met deze 100ste aflevering – in een speciaal jubileumjasje. We zijn trots op al die afleveringen, maar vooral ook op de prachtige ontmoetingen die we dankzij dit zelfopgelegde maatregelenpakket hebben gedaan. Een waardevol verlengstuk van waar we in onze winkel naar streven!

Aflevering 100: een cd-cadeau voor onze luisteraars!

De 100ste aflevering van onze podcast verschijnt als gratis cd vol met live in onze winkel opgenomen hoogtepunten uit de serie: een cadeau voor onze luisteraars – en onszelf! – om ons jubileum te vieren.

Op deze aanvullende webpagina vind je bonusmateriaal, achtergronden, links naar de artiesten en podcastafleveringen waarin nog meer van hen te horen is. Heb je de smaak te pakken en en ben je er klaar voor om eindelijk de hele podcastreeks te bingen? Dan staat je uitdaging op groeverij.nl/podcast.

Bedankt aan alle artiesten, gasten, luisteraars en iedereen die onze winkel een warm hart toedraagt. Én een eervolle vermelding voor de lockdown: elk obstakel is een kans om te groeien.

De cd is verschenen in een oplage van 100 stuks. We verspreiden 'm zelf onder onze fans, vrienden, volgers en trouwe luisteraars.

Let op: luister voor, tijdens of na het bekijken van deze webpagina en/of het beluisteren van de CD naar deze bijsluiter.

De artiesten

Time to meet the real stars! Alle artiesten kwamen belangeloos, bepakt en bezakt met instrumenten, songs en verhalen. En wij zaten op de eerste rang.

Track 2: Mick Hup - Yellow Sky

Een gitaar laten gillen en gieren, daar kunnen wij alleen maar van dromen. Wie Mick (tip van Erik!) aan het werk ziet en vooral hoort wordt vanzelf zo’n dromer. Hij maakte in de vorm van Chemical Butterfly een schitterende, vette rockplaat, waar hij graag over kwam vertellen in de podcast. We draaiden wat favorieten van Mick, muziek uit zijn side-projects én Mick trakteerde ons op deze mooi uitgeklede versie van Yellow Sky, een track op zijn album. Volg hem vooral op Instagram, dan word je ook zo’n gierende-gitaar-dromer als wij.

Track 3: TSOP[skg] - Arms Around Me

Niet iedereen kan het, maar Nikos zeker wel: met gitaar en banaan onze winkel binnenlopen, kennismaken en een mini-concert geven waar werkelijk alles aan klopt. We keken en luisterden met bewondering naar zijn vakmanschap en flexibiliteit. Tussen de nummers ontstond een interview, dat leidde weer tot spontane song-keuzes, gevoed door het moment. Nikos liet een verpletterende indruk, een handvol EP’s en een banaan achter. En wij kunnen echt niet wachten om hem zijn eigen volwaardige podium te geven.

Track 4: Tuur - Lach Mezelf In Slaap

Getipt door Marcel ontvingen we Tuur met gitarist Bart in onze winkel. Het werd een mooie ontmoeting met flink wat live muziek. Tuur weet van aanpakken: hij brengt een aanstekelijke mix van voorgeprogrammeerde tracks waar hij live vocalen, toetsen en gitaar aan toevoegt. Daar wilden we meer van en half november kregen we precies dat: een dik uur Tuur live in De Groeverij, voor een enthousiast publiek. Dat voelde weer even als vanouds. Meebeleven kan, want Tuur plaatste zijn hele concert in onze winkel online. Check de link hieronder.

Track 5: Emily van Orsouw - Glory Box (Portishead Cover)

Jong, oud, jazz, rock: wie in Houten wil leren zingen kan (en hoeft!) niet om Emily heen. En natuurlijk is iemand die zo veelzijdig lesgeeft zelf ook bijzonder veelzijdig. Dat werd al snel duidelijk toen Emily aanschoof in onze podcast. Naast een gezellig en openhartig gesprek vertolkte ze deze gewaagde & geslaagde Portishead-cover én een Nederlandstalig eigen nummer. Emily is actief in verschillende bands en gezelschappen. Die vind je allemaal via haar Instagram-account.

Track 6: The Wrong Reasons - (The Night We Saw) Your Favorite Film

Ineens kreeg ons eigen Philicorda-orgel een glansrol! En dan ook nog eens in een super-catchy nummer van de Utrechtse indie-formatie The Wrong Reasons. Jeroen en Roel spraken met ons over hun project en ambities en onderstreepten dat met een mooi live-optreden in de winkel. Doel is een volwaardige release. En natuurlijk hopen wij ze in de niet zo verre toekomst terug te zien voor een select publiek in onze Groeverij!

Track 7: Freek Morel & Friends - When A Blind Man Cries (Deep Purple Cover)

Freek bekleedt in onze podcast de Fact-check-stoel. Als we het even niet meer zeker weten kunnen we altijd even op zijn grondige uitzoekwerk vertrouwen. Maar Freek heeft meer in zijn mars: met hulp van een flink pakket vrienden en kennissen, inclusief zijn gitaarleraar ontstond er een geheel eigen versie van When A Blind Man Cries van Deep Purple. Legendary stuff, Freek. Dat is een feit!

Verder hoor je Freek terug als gast in aflevering 31 waarin hij smakelijk vertelt over zijn passie voor The Golden Earring en zijn toevallige ontmoeting met Barry Hay.

Track 8: Rebecca van Bezooijen - Baker Street (Gerry Rafferty Cover)

Rebecca stal ons hart én de show! Zonder enige schroom speelde ze de sterren van de hemel in onze podcast en vertelde ze over haar plannen en hoe ze van muziek is gaan houden, vooral dankzij haar opa. We zien Rebecca nog regelmatig even binnenwippen in de winkel en altijd weet ze wat ze wil. Met diezelfde doeltreffende overtuiging speelt ze hier Baker Street van Gerry Rafferty. Topwerk!

Track 9: Kinsmit - Refugee Blues

Hoeveel haiku’s kun jij uit je blote hoofd citeren? Precies. Wij ook. Remco heeft ze wél paraat. En veel meer dan dat: hij trakteerde ons op een optreden in de winkel waar we graag alle tijd voor namen. Intiem, gepassioneerd en weldoordacht; Remco bouwt zijn songs op vanuit traditie (barok, vroege blues), maar heeft een heel eigen stem gevonden. Dat vraagt tijd en aandacht van de luisteraar. Wie die investering maakt wordt rijkelijk beloond. Luister bijvoorbeeld naar deze Refugee Blues; ontroerend en overtuigend.

Track 10: Rian Evers - Brother

Stuiteren zonder richting te verliezen, dat kan Rian als geen ander. Ze is gewoon veelzijdig! Met theater als basis vindt ze meer en meer haar eigen stem, haar eigen geluid en haar eigen verhaal. Wij kregen een mooie blik op dat proces toen ze bij ons op visite kwam en wat van haar werk liet horen. Met name de nummers met een loopstation waren vernuftig en sprankelend. Luister naar Brother voor een goed voorbeeld. Maar vergeet niet die veelzijdigheid te ontdekken door de hele podcast te beluisteren.

Track 11: Raising Hats - Digital Kisses

Reitse, Marco, Hans en Luuk spelen al jaren samen in Raising Hats. Je hoort de ervaring en overtuiging in hun samenspel, dit is duidelijk een bandje dat met elkaar kan lezen en schrijven. En toch hebben ze iets jeugdigs behouden. Wanneer een nummer bijna twee keer zo snel eindigt als hoe het begon haalden de herel collectief de schouders op: dat is nou live spelen! Ze kregen de geest en dat hoor je. Bij Digital Kisses ging het gas er weer even af. Laat je meevoeren door een geweldige melodie!

Track 12: IWIEB (Vibes) - Crazy (Gnarls Barkley Cover)

Jan Anton begeleidt jonge muzikanten bij het spelen in en vormen van een band. Dat zijn leuke, dynamische processen waarin veel ruimte is voor ontwikkeling. Op een donderdagavond ontvingen wij de (voor binnenkomst nog naamloze) band The Vibes in onze winkel en dat werd een feestje. Het spelplezier en het enthousiasme spatte er vanaf en was bijzonder aanstekelijk. Uiteindelijk kozen we voor de Gnarls Barkley cover, maar ook de vertolkingen van Amy Winehouse en Justin Bieber mochten er zijn!

Track 13: Martin D. Jr. - What Will The World Look Like Tomorrow

Martijn ondersteunde met precies de juiste instelling het optreden van Arie; dienend zonder slaafs te worden en vooral solide, zodat Arie kon excelleren. Maar natuurlijk heeft Martijn meer in zijn mars. Vandaar die nu al zo slim gekozen artiestennaam, Martin D. jr. – daar kun je gerust een tour door The Midwest aan ophangen. De songs zijn er ook al klaar voor. Martijn werkt rustig naar de release van zijn eerste EP toe. Met duidelijke ideeën en gepassioneerde hulp. Hij speelde What Will The World Look Like Tomorrow live voor ons in de winkel.

Track 14: Joey Jermain Valentino Martina - Lost Without You (Freya Ridings Cover)

Praatjes- en muziekmaker: dat is Joey. En dan eigenlijk in omgekeerde volgorde. Onvermoeibaar productief als Joey is en aangetrokken door onze cappuccino kregen we het afgelopen jaar talloze updates over zijn projecten en uitdagingen. En natuurlijk kwam hij spelen. Een lied van hoop op de Philicorda en een paar nummers in de podcast. Deze cover van Freya Ridings blinkt uit in kwetsbaarheid. Daarnaast vertolkte Joey een cover van Bram Vermeulen die ook zeker de moeite van het terugluisteren waard is. En dan hoor je gelijk de mooie praatjes.

Track 15: Carlo van Putten & Johan van den Berg, jr. - Total Recall (The Sound Cover)

Als frontman van liefst 4 bands (White Rose Transmission, Dead Guitars, The Convent en In2TheSOund) kent Carlo het klappen van de zweep. We ontvingen hem twee keer in onze podcast (aflevering 68 en aflevering 92); mooie, gedoseerde ontmoetingen waaruit langzaam een beeld ontstaat van een gepassioneerde zanger met een heel divers oeuvre, dat nog altijd groeit. Uit betrouwbare bron (Carlo!) weten we dat White Rose Transmission aan nieuw materiaal werkt én we hopen ze begin 2022 live in De Groeverij te verwelkomen. Volgen dus!

Track 16: Arie Hoekwater - Hello (Neil Diamond Cover)

Soms zien we Arie nog. Een blauwe jas aan de overkant van de straat. Een gebogen figuur op een fiets. Maar het is hem nooit. In juni van 2021 overleed onze zo graag geziene gast onverwacht en sindsdien houden we hem bij ons met de mooie herinneringen die we samen maakten. Arie was (met Martijn) de eerste artiest die in onze winkel optrad. En met succes. Hij leefde er van op en bleef dromen van meer. In aflevering 22 van Bij de Groeverij zingt hij deze cover van Neil Diamond. Kwetsbaar, maar ook gedurfd. Hij was er in ongeveer gelijke mate kritisch over en trots op, al naar gelang zijn bui. Hieronder staat nog een bonustrack die we met Arie opnamen. Blijf luisteren tot het einde, dan hoor je Arie ten voeten uit.

Track 17: Menno Stom - L'Amour Toujours

Het werd een ontmoeting om nooit meer te vergeten: Menno bracht kwetsbaarheid en openhartigheid, zowel in zijn verhalen als de muziek die diezelfde verhalen verbond. Wars van prestatiedrang nodigde Menno ons uit om in het moment te stappen. En daar te blijven. We namen met hem de tijd en kwamen uit bij de liefde. Die verwoorde hij treffend in L’Amour Toujours, een ode aan zijn vriendin Karin – en aan de liefde. Een passend slot van onze jubileum-cd!

Shoutouts!

De CD die we ter gelegenheid van de 100e aflevering van onze podcast maakten bevat 16 muzikale hoogtepunten, maar natuurlijk gebeurde er meer in al die afleveringen. Een greep:

Erik Boter

Het is pijnlijk, maar we weten het zelf ook: het mag allemaal soms ook wel beetje, ietsiepietsie, tikkeltje… HARRRDERRRR!! Cue: Erik! Hij zorgt er eigenhandig voor dat onze luisteraar wordt voorzien van flinke porties hardrock, metal en meer. Met achtergronden en feiten waar Freek met een gerust hart voor in bed kan blijven liggen. Voor de rest van ons – en niet in de laatste plaats wijzelf – is Harde Boter telkens weer een wake up call van epische proporties!

Edwin van Rooijen

In het kielzog van Erik kwam ook Edwin op ons pad. Hij nam ons aan de hand richting het uitdagende progrock-land. Daar is het in zijn gezelschap uitstekend toeven. Zijn tips vonden een mooi plekje, helemaal aan het eind van onze afleveringen, zodat je er echt even in op kunt gaan.

Leon Geuyen

Met Leon maakten we een paar leuke items: parelduiken (je vindt ze in aflevering 77, aflevering 79 en aflevering 83). Hij heeft ons met klem beloofd er binnenkort eens goed voor te gaan zitten, in ruil voor een pizza, zodat we er een volwaardige serie van kunnen gaan maken. Januari!

Nicky Eskens

Ook Nicky Eskens groeide gaandeweg in de afleveringen. Hij zorgde voor de nodige filmtips. Net toen hij de juiste vorm te pakken kreeg droogden de tips weer op. Inmiddels weten we dat hij daarmee een heel vernuftig uitgekiende comeback aan het organiseren is. Januari!

René Voorburg

René voorzag verschillende van onze podcastafleveringen van mooie kleine overpeinzingen, waarbij het vertrekpunt altijd het draaien van platen of het beleven van muziek was. Ze kregen een passende verzamelnaam: vinylosofietjes. We begroeten René sindsdien uiteraard als onze vinylosoof als hij hoi komt zeggen in de winkel.
 

Big Joe

The Big Joe (Atlanta, Georgia, yes sir) inspireerde ons met zijn eigen radioshow tot het beginnen met podcasten. Hij verstaat geen moer van wat we verkondigen, dus daarom boden we hem een eigen podium aan. In The Big Joe Hall of Fame introduceert hij met regelmaat een Amerikaanse legende: echte pioniers, eigengereide loners, ze komen allemaal voorbij; de lijst is oneindig, als we Joe moeten geloven. En dat doen we.

Alle plaatjesaanvragers!

Dank aan iedereen die een verzoekje heeft gedaan! Voor zichzelf of om iemand anders een hart onder de riem te steken. Op allerlei manieren kwamen ze binnen. Via e-mail, app, Instagram, Facebook en natuurlijk gewoon door een briefje aan de verzoekjeswand in de winkel te prikken.
Bent vroeg een nummer van The Beatles aan, Johan knutselde een eigen versie in elkaar voor aflevering 29. Dat hield hem minimaal een avond van de straat, wat voor velen toch een geruststelling zal zijn.

Nog meer luistertips!

De Groeverij krijgt pas echt kleur door onze gasten. In het onderstaande overzicht wijzen we je de weg naar verschillende van hen. Ze kwamen langs en schoven om over zichzelf, hun werk of hobby te vertellen in onze podcast.

Ronald Miltenburg

Ronald brandde het afgelopen jaar rond de 200 cd’s voor ons! Telkens weer een cadeautje! In aflevering 93 wijden we er een leuke platenbakshuffle aan. Ronald is een echte muziekliefhebber, met Electric Light Orchestra als onbetwiste favoriet. In aflevering 64 hoor je daar veel meer over!

Geert-Jan Zegers

Geert-Jan is op allerlei manieren betrokken bij wat we in De Groeverij doen. Een vaste stamgast! Naast een passie voor vinyl schrijft hij ook graag gedichten. In aflevering 21 draagt hij voor uit zijn werk. En natuurlijk is hij de overtuigende basstem in de Filmtip-jingle!

Steven van den Heuvel

Als coach zet Steven regelmatig muziek in voor het bieden van houvast of het vinden van richting. We spraken over zijn vak, aanpak en favorieten.

Martin (a.k.a. Opa Tong)

Martin is een Stones-fan zolang hij zich kan heugen. Als mannetje van een jaar of 9 was hij er gewoon bij hoor, in het Kurhaus in Scheveningen! Hij kan er mooi over vertellen en dat deed hij al heel vroeg in onze podcast-reeks – in aflevering 5 komt Opa Tong uitgebreid aan het woord.

Marcel Pera

Marcel Pera schreef en produceerde – met een beetje hulp van Tuur – een aanstekelijk nummer als examenopdracht van zijn opleiding muziekproducer. Catchy en eigenzinnig!

Thijs van Zutphen

Thijs vertelde enthousiast en gepassioneerd over zijn werk als bassist in verschillende groepen en samenwerkingsverbanden. Een veelzijdig talent!

Willem van Rooij

Willem maakte een prachtig kookboek (met blogposts, recepten en muziektips). Hij kwam er uitgebreid over vertellen in onze podcast.

De broertjes Snijder

Ewoud en Mark houden al jaren een liedjes-ketting gaande op Spotify. Ze vertellen over de keuzes, uitdagingen en onderlinge verbanden.

Ronald Winkel

Ronald Sprong in de jaren ’90 slim (en met succes!) op de house-trein die op dat moment de wereld veroverde.

Ger & Eddie

Love ‘m or hate ‘m, er was even geen ontsnappen aan de Purmerendse volkszangers Ger en Eddie. Ze zorgden midden in de (we citeren Eddie) ‘fokking lockdown’ voor een benefietkraker van de bovenste plank: We Houden Samen Het Vuurtje Brandend. Slim als we zijn sprongen we op de marketingwagen en brachten we een bijbehorend T-shirt uit. De rest is geschiedenis. En allang weer vergeten.

Jackie van den Berg

Dwars door alles heen is er altijd Jackie! Ze helpt ons hier in De Groeverij op meer manieren dan ze zelf doorheeft. Geen Johan zonder Jackie! In aflevering 40 stonden we uitgebreid stil bij haar verjaardag.

De Jingles!

Geen sjow zonder jingles! Het boeket van inmiddels zo vertrouwde rubrieken groeide en groeide. Ieder met hun eigen tune. Meezingen geblazen!

Johnny On His Strings

Op zoek naar een passende begintune stuitten we in de singlebak op een 45-toeren-plaatje zonder hoes. Het bleek een Indo-rock-klassieker van Nederlandse makelij te zijn: Johnny On His Strings van Electric Johnny & his Skyrockets – prima geschikt om ons per aflevering een kickstart te geven. Een hoesje is er nog steeds niet, maar we hangen ‘m na het opnemen altijd keurig aan de spijker in de houten achterwand. Een ereplekje voor een single die al dik 200 keer door onszelf is gedraaid. En wie weet hoe vaak daarvoor, als je bedenkt dat het nummer uit begin jaren ’60 stamt!

Platenbak Shuffle

Voor de trouwe luisteraar onder ons een bekende programmaonderdeel: de platenbackshuffle. Het deuntje heeft een sterke gelijkenis met The Wall Street Shuffle van 10CC. Wie weet kan Factcheck Freek uitzoeken welke van de 2 er eerder was om een lange, slepende rechtszaak te vermijden. We zijn benieuwd. En vol vertrouwen.

Vers Uit De Folie

Het werd ons een doorn in het oog: al die mooie, fonkelnieuwe platen in onze bakken die strak in de krimpfolie stonden te wachten op een koper. Draaien, ho maar! Aangemoedigd door Lauri maakten alweer tijden geleden het eerste folie open. En dat werd een revolutie. Inmiddels halen we in veel afleveringen een plaatje vers uit de folie, aangemoedigd door deze jingle.

Bye Bye Plaat

Het valt soms niet mee een via onze website bestelde plaat los te laten. Gelukkig hebben we de Bye Bye Plaat-jingle. Daarmee zwaaien we een bestelling op passende wijze uit. Met uiteraard nog een laatste luisterbeurt. De jingle is gebaseerd op (lees: schaamteloos gejat van) Bye Bye Love van The Everly Brothers.

Nieuw In De Groeverij

Als de jingles beter worden weet je dat er beter gezocht werd op YouTube. Deze muziek stond daar helemaal gebruiksklaar om binnengehengeld te worden. De tekst spreekt boekdelen: we gebruiken deze om nieuw binnengekomen platen (nieuw of tweedehands) hartelijk welkom te heten.

Gast te gast

Een eenvoudig deuntje met een eenvoudige boodschap. Daarmee openen we de deur naar de echte ster van onze uitzending: de gast die te gast is.

Laat je horen!

We hopen dat je geniet van ons jubileum. Laat gerust wat van je horen! We vinden het leuk om reacties en verzoekjes te krijgen en een boodschap aan een van de artiesten sturen we natuurlijk graag voor je door.

Fotoalbum

Gelukkig hebben we de foto’s nog! Hieronder vind je een blik achter de schermen van de podcast.

Tot zo ver! We hopen dat je net zoveel plezier aan het lezen, beluisteren en bekijken van deze jubileum-podcast hebt beleefd als wij aan het samenstellen ervan. Met nog maar weer een lockdown in het vooruitzicht beseffen we meer en meer dat onze winkel draait om ontmoeten, delen en beleven. Dat kan allemaal niet zonder jullie. Blijf buurten, laat van je horen, blijf gezond en tot zo snel mogelijk!

Patrick & Johan

Achterom 20, Houten