Beoordeling tweedehands LP’s

Alle LP’s die wij te koop aanbieden worden zorgvuldig gecontroleerd. We maken ze schoon indien nodig, controleren ze op krasjes en beluisteren de plaat bij twijfel. Dit proces leidt tot een kwalificatie van zowel de hoes als het vinyl zelf. We hanteren de volgende notering (voorbeeld):

Hoes: 3/5
Vinyl: 4/5

Dit voorbeeld geeft aan dat de hoes van ons een beoordeling van 3 uit 5 krijgt. De plaat zelf (het vinyl) beschouwen wij als 4 uit 5. De cijfers onderbouwen we als volgt:

Hoes:

  • 1 uit 5 punten. Waardeloze plaat. Bij deze platen blijven we uit de buurt. Het moet wel leuk blijven.
  • 2 uit 5 punten. Redelijke staat, maar niet echt de moeite waard. Ook deze LP’s vermijden we liever, tenzij het gaat om een goede titel. En als het vinyl zelf nog wél goed is mag een hoes soms weleens wat minder zijn.
  • 3 uit 5 punten. Goede staat, echter wel met redelijk wat gebruikerssporen. Denk aan ‘ringwear’ (dan zie je aan de buitenkant duidelijk een ronde afdruk van de plaat die erin zit), en/of gebogen hoeken, en/of slijtage aan de randen en/of kleine scheurtjes in de hoes en/of ‘promo-cutouts’ (door de platenmaatschappij bewust aangebrachte ‘beschadigingen’ om een aanbieding van destijds mogelijk te maken) en/of geschreven teksten op de hoes en/of plakband aan de randen.
  • 4 uit 5 punten. Zeer goede staat met enkele kleine gebruikssporen. Denk aan ‘ringwear’, óf gebogen hoeken, óf slijtage aan de randen óf kleine scheurtjes in de hoes óf ‘promo-cutouts’ óf geschreven teksten op de hoes óf plakband aan de randen. Maar geen veregaande combinatie van dit alles.
  • 5 uit 5 punten. Heel mooie kwaliteit hoes. Hoezen met een 5 uit 5 predicaat verkeren in (bijna) nieuwstaat. Er zijn nauwelijks gebruikssporen waarneembaar, als ze er zijn zijn ze te verwaarlozen. Maar let op: deze LP’s zijn niet nieuw: het blijft een aanduiding voor een tweedehands product.

Vinyl:

  • 1 uit 5 punten. Waardeloze plaat. Bij deze platen blijven we uit de buurt. Het moet wel leuk blijven.
  • 2 uit 5 punten. Redelijke staat, maar niet echt de moeite waard. Vinyl bevat veel krassen die tijdens afspelen als zeer hinderlijk worden ervaren. Lp’s in deze staat kunnen ook op diverse punten overslaan. We verkopen platen met deze gradatie uitsluitend als het om een bijzondere LP gaat.
  • 3 uit 5 punten. Goede staat, echter wel met redelijk wat gebruikssporen. Er kunnen wat krassen op de plaat zitten die ‘tikken’ veroorzaken bij het afspelen. Ook is het niet uitgesloten dat de plaat op een punt overslaat of blijft hangen. Toch is de plaat over het algemeen goed af te spelen.
  • 4 uit 5 punten. Zeer goede staat met slechts kleine gebruikssporen. Platen in deze conditie kunnen enkele kleine krasjes bevatten. Deze krasjes zijn tijdens het afspelen niet of nauwelijks hoorbaar. Platen in deze staat slaan niet over.
  • 5 uit 5 punten. In nieuwstaat. Er zijn geen of nauwelijks gebruikssporen waarneembaar of hoorbaar. Als er al kleine krasjes zijn, zijn deze te verwaarlozen. Maar let op: deze LP’s zijn niet nieuw: het blijft een aanduiding voor een tweedehands product.

Dit systeem is een richtlijn, maar uiteraard subjectief. Zitten we er wat jou betreft naast en ben je ontevreden over een aankoop? Kom dan naar ons terug, neem contact op. We lossen het graag voor en met je op!

Achterom 20, Houten