Podcast

Luister naar “Bij de Groeverij”!

De podcast uit je favoriete platenzaakje met veel vinyl, praatjes én natuurlijk koffie en gezelligheid.

Kijk hieronder voor alle afleveringen:


Bij de Groeverij – Aflevering 97: Stappen met Steven

Een mooie ontmoeting met Steven in onze winkel leidde tot een vlot ingeplande podcast-opname. In deze aflevering maken we kennis met Stevens werk als veranderingscoach. In zijn aanpak speelt muziek regelmatig een hoofdrol, daar willen we natuurlijk meer van weten en wat van horen. Dankzij muziek van o.a. Mercedes Sosa, Stef Bos, Herman van Veen en U2 leren we Steven steeds beter kennen én ontdekken we de zeggingskracht van deze nummers. Verder is er natuurlijk een nieuwe progrock-tip, waardoor we misschien wel later dan ooit uitklokken.


Bij de Groeverij – Aflevering 96: Hoedje af

Vandaag nemen we uitgebreid de tijd voor een bezoek van Raising Hats; een multi-instrumentale, akoestische folk-rockband met een mooi, eigenzinnig, eigen repertoire. Maak kennis met Reitse, Hans, Marco en onze eigen, graag-geziene gast Luuk. Als besluit is er een nieuwe progrock-tip van Edwin. Mét eigen jingle.


Bij de Groeverij – Aflevering 95: Factcheck Fake

Vandaag is de eer aan Alexander O’Neal om het podcast-bal te openen. Verder is er een recent opgedoken single van Wally Tax en halen we Maneskin vers uit de folie. Maar centraal in onze aflevering staat de comeback-van-nooit-weggewest van Edwin, ons progrockkenner. Hij serveert 2 toppers uit het genre en trapt daarmee een nieuwe progrockserie af. En wat is een podcast zonder Fats? Precies!


Bij de Groeverij – Aflevering 94: Koffie en vlinders

Onder de slimme artiestennaam Reversed bouwt Rian Evers aan een heel veelzijdig repertoire. Ze switcht even gemakkelijk van taal als van pedaal. Dat fladdert heel aanstekelijk, dus wij fladderen mee. Luister naar vier nummers die we live opnamen in De Groeverij en een bijpassend interview. Voorafgaand en aansluitend serveren we Rick en Morcheeba met bijpassende jingle-pret. Enjoy!


Bij de Groeverij – Aflevering 93: Als Vanouds

Een tussendoor-aflevering! Eentje waarin we teruggrijpen naar de oude formule. Dus niet de diepte in met een gast, maar vertrouwde onderdelen, zoals Vers Uit De Folie, Nieuw In De Groeverij en een Platenbakshuffle (uit een 71 centimeter hoge stapel, stuk voor stuk door Ronald gebrande CD’s!). Als klap op de vuurpijl is ‘Fact-check’ Freek op visite; hij speelt de sterren van de hemel op een nummer van Deep Purple.


Bij de Groeverij – Aflevering 92: Posers & Persuaders

PWe waren nog niet uitgepraat met Carlo van Putten, inmiddels al bijna 25 afleveringen geleden. Dus pakken we vandaag de draad op waar we gebleven waren en wisselen we van gedachten over wat er bij komt kijken – en hoe het is! – om een frontman te zijn. We draaien muziek van o.a. Simple Minds, The Chameleons en Jeff Buckley.


Bij de Groeverij – Aflevering 91: Harde Boter #3

Precies 12 afleveringen heeft onze Ambassadeur Hard & Nog Harder het uitgehouden sinds Harde Boter #2. Maar vandaag kon hij de vertrouwde zoetsappigheid en pastelkleurtjes waarmee wij onze afleveringen zo lieflijk inkleuren niet meer aanhoren en sprong hij zowel letterlijk als spreekwoordelijk op de fiets naar onze winkel om vijf kwartier lang(!) snoeihard orde op zaken te stellen. Zeven tracks met een heldere gemene deler. Welke dat is vertelt Erik gauw genoeg na het binnendenderen. Enjoy!


Bij de Groeverij – Aflevering 90: De haiku-tapper

Vandaag is er alle tijd en ruimte voor Remco. Onder de naam Kinsmit bouwt hij met overtuiging aan een carrière als singer-songwriter. Onze ontmoeting werd een reis. Ons vertrekpunt is Jan Duindam, vervolgens doen we o.a. de Oudegracht, Japan en Griekenland aan. Benieuwd? Neem een moment voor jezelf en laat je meevoeren door Kinsmit; de beste haiku-tapper die we kennen!


Bij de Groeverij – Aflevering 89: Zoete Morellen

Menno Stom schrijft geen liedjes; ze komen als kleine cadeautjes naar hem toe. En hij ontvangt ze dankbaar en in verwondering. We nemen de tijd voor zijn verhaal en muziek en nodigen je uit hetzelfde te doen. Verder hoor je een bekende van Neil Young, een achterkantje van de gebroeders Bever uit de singles van Frans en steken we Jeroen een hart onder de riem met The Doors. Enjoy!


Bij de Groeverij – Aflevering 88: Van Dijkdoorbraak

Vandaag ontvangen we Martijn van Dijk, die we volgend jaar wereldwijd kennen als Martin D. Jr. – want dat is de kersverse artiestennaam die Martijn heeft gekozen. We draaien een nummer dat hij recent heeft opgenomen in de studio van Paul en hij vertolkt een nummer live in De Groeverij. Daarnaast is er tijd voor een verrassende favoriet van Martijn en worden we door onze graag geziene winkelgast Douwe naar een mooie luisterervaring van DJ Food geleid.


Bij de Groeverij – Aflevering 87: Eindelijk Tuur

Eindelijk Tuur! Een gast die al zeker een dag of vier op ons wensenlijstje stond. Zijn nieuwe album is net uit! We duiken in zijn muzikale belevingswereld. En daar is het heel goed toeven. Geheel in de geest van onze gast trappen we af met Toontje Lager en pakken we door met Ben Folds Five. Enjoy!


Bij de Groeverij – Aflevering 86: Hakkietakkiedrummer

Vandaag verwelkomen we een in alle opzichten toffe peer: Marcel vertelt over zijn afstudeerproject en we mogen zijn zelfgeschreven én -geproduceerde nummer draaien in de podcast. Een primeur dus! Verder is er blues(!) van Prince, gaat er een Rob de Nijs-alert uit, is het stuiteren geblazen met The Kinks en trappen we een nieuwe puzzel af op Instagram. Enjoy!


Bij de Groeverij – Aflevering 85: Winkel (in de) winkel

Meer gasten in de podcast: dat is het doel voor de toekomst. We voegen de daad bij het woord door Ronald aan de tand te voelen over zijn carrière in de house-muziek. Stuiter mee op zijn producties! Verder herstellen we de balans met Michael McDonald, halen we Lee ‘Scratch’ Perry postuum uit de folie en maakt Kenny Rogers een comeback in Bij De Groeverij. Enjoy!


Bij de Groeverij – Aflevering 84: Eénentachtigachtig

We hadden tussentijdse podcastzin én een nieuw binnengekomen doos met allerlei plaatjes er in. Dat was een makkelijke optelsom. Ga met ons mee op single-safari!

Bij de Groeverij – Aflevering 83: (The Night We Saw)

Met dank aan Simon is er zowaar nog een tussentijdse aflevering, waarmee we de zomerstop onderbreken. Een mooie gelegenheid om een winnaar van de Juni-puzzel te trekken. Er is muziek genoeg, o.a. van The Four Tops, John Lee Hooker, Mylene Farmer en Patrick Pluijlaar. (U weet wel, die van die podcast!) Verder is er deze keer zelfs een optreden in de winkel; Roel en Jeroen vormen samen The Wrong Reasons en brengen 2 nummers. Dit bonte geheel wordt nog spectaculairder dankzij een pareltje van leon, een filmtip van Nicky en een vinylosofietje van René. Als Freek nou niet lag te maffen was het echt een legendarische uitzending geworden…


Bij de Groeverij – Aflevering 82: Goede Vibes

Out with a bang & goede vibes! Wij vliegen ons reces in met maar liefst 5 filmtips van Nicky. Daar kom je de zomer wel mee door. Verder beleven we vandaag de primeur van de jingle van Fact-check Freek – met direct een vers-gecheckt feitje door de Freek in kwestie. Te gast is Jan Anton. Hij vertelt over IWIEB, een prachtproject waarin de Houtense jeugd kan leren in een band te spelen. Uit dit project kam de band Vibes voort, die onderstreept het interview met 2 live gespeelde nummers in De Groeverij. En uiteindelijk is het aan Sam Brown om een dikke punt achter onze reeks van 82 podcasts te zetten. Maar: Wordt Vervolgd! Tot na de zomer!


Bij de Groeverij – Aflevering 81: Diezelfde Dromer

Onze 81e aflevering zou je wel eens plezierig in slaap kunnen wiegen dankzij de dromerige opener van de gebroeders Everly. Maar dan ken je Mick Hup nog niet! Hij komt een uur lang vertellen over zijn carrière en projecten. Met de stevige muziek die hij maakt zet hij je zo weer op scherp. Centraal in het gesprek staat het album Chemical Butterfly dat Mick eind 2019 afleverde. Daarnaast is er muziek van zijn eerdere band Definition of Madmen, zijn recente project The Gravel Pit Groove Band en een bijzonder plekje voor ELO. Als klap op de vuurpijl speelt Mick een eigen nummer live in De Groeverij.


Bij de Groeverij – Aflevering 80: Argentijnse Palingsound

In onze tachtigste aflevering staan we stil bij het overlijden van Arie, een graag geziene gast van De Groeverij. We draaien zijn favoriet, John Lennon, maar ook The Cats, gek als Arie was op de stem van Piet Veerman. Verder is er uitzwaaimoois voor Frans, luisteren we naar een nieuw binnengekomen oudje van Mercedes Sosa, shuffle we een keer uit de single-bak en sluiten we vertrouwd af met een progrocktip van Edwin


Bij de Groeverij – Aflevering 79: Zachtentwintig Juni

Nieuwe muziek ontdekken, altijd leuk om te doen! Vandaag krijg je via onze gast Thijs van Zutphen een keer of 3 de kans om precies dat te doen. Hij kwam binnen met een primeur van zijn band Tessel, maar laat je ook met andere oren luisteren naar die klassieker van Marvin Gaye. Leerzaam en inspirerend. Verder is er een tweede opgedoken parel van Leon, een filmtip van Nicky én een fonkelnieuwe progrocktip van Edwin.


Bij de Groeverij – Aflevering 78: HARDE BOTER!! #2

Zodra Bij de Groeverij gezapig dreigt te worden is daar altijd Erik Boter. Onder de noemer Harde Boter kaapt hij ook vandaag – met de nodige bombarie – vakkundig de uitzending. En een thema! Erik serveert covers van divers pluimage en loodst ons langs o.a. Voivod, Cheap Trick, Van Halen en Kiss. Tussendoor trakteert hij ons op de nodige achtergronden, anekdotes en verdere duidingen; daar waren de luisteraars ook wel weer eens aan toe. Enjoy, HARDE BOTER!!!!


Bij de Groeverij – Aflevering 77: De eerste Parelduik

Met een paar gasten over de vloer klokken vandaag nog nét binnen het uur. Een lange aflevering dus. Aftrappen doen we met Christopher Cross, een voorbode van het hardere werk dat voor maandag gepland staat. Aansluitend bellen we even met Stefan ’t Hooft over zijn prachtige benefietwerk voor Café De Stad, er is een interview met onze graag geziene gast Joey over zijn Manesa-project en we introduceren een fonkelnieuwe rubriek: Parelduiken met Leon Geuyen. Leons missie is ons het onvervalste O-Ja-gevoel te bezorgen. Lukt hem dat gelijk al met The Dutch? Tussen al dit moois door hoor je ook nog Thom Yorke en Lucas Nelson. Enjoy!


Bij de Groeverij – Aflevering 76: Op- en Afvoeding

Deze aflevering begint met de allerlaatste release van Jett Rebel, die ons direct inspireert om iets uit 1927 te draaien voor maximaal contrast. Aansluitend is er een kennismaking met Gary Wright, een uitzwaaiplaatje van Cornelis Vreeswijk, een verzoekje van Alice en Tim, nog een kennismaking (deze keer met Max Nijman) en op de valreep verlossen we de grofgebekte Osdorp Posse uit de folie. En als slagroom op de kers op de taart is er progrock-bombarie via kenner Edwin.


Bij de Groeverij – Aflevering 75: Haanrijdende paarden

Dik een uur podcastpret deze keer. Voordat we de kroon op de aflevering zetten met een nieuwe progrocktip van Hoogleraar Progrockkunde Edwin is er meer te beleven: we doen een dringende oproep aan alle Abba-zoekende Mees-en in de buurt, laten ons verrassen door een (live in De Groeverij opgenomen) filmtip van Nicky, luisteren naar vrolijk gekwetter van vogels en een mooi gedicht van Thea, gooien (daardoor geïnspireerd) onze peperdure kanarieplaat nog een keer in de schijnwerpers én… Johan blijkt in The Connells te zitten. Dat nieuws is zó vers dat zelfs The Connells het nog niet weten!


Bij de Groeverij – Aflevering 74: Krijg de geest!

In deze aflevering blijkt Patrick meer dan alleen onze jingles te kunnen serveren. We trappen stevig af met The Ramones en pakken door met The Modern Lovers, een een-tweetje geïnspireerd door het boek Luisteren &Cetera. De shuffle leidt naar een bankgebouw in Canada waar de Queen City Kids de galm optimaal benutten. Verder is er een update uit de Londense undergroundscene (ben je weer helemaal bij) en is er een grote overeenkomst tussen Diana en Bob. En tenslotte verzinnen we nog even een goede traditie voor alle komende Pinksterdagen…


Bij de Groeverij – Aflevering 73: Richting De Randjes

Progrock. Wie is er niet groot mee geworden? Nou, wij dus! Daarom hebben we vandaag volop tijd ingeruimd voor Edwin. Hij is liefhebber én kenner van dit genre en helpt ons op weg. De komende weken zullen we hem vaker horen, maar vandaag beginnen we bij de basis met Moody Blues, Ekseption en Aphrodite’s Child. Verder is er een onbekend pareltje uit Nieuw Zeeland (met zoekopdracht voor de zusjes Pluijlaar) en behandelen we een verdwaald verzoekje van Erik.


Bij de Groeverij – Aflevering 72: De Heftruck Van Het Leven

Vandaag werken we onze nieuwe medewerker in: de Rode Rodecaster Pro; een apparaat dat ons tot de uiterste toppen van ons podcast-kunnen stuwt. Dat is even wennen, maar zo rond Aerosmith weten we ‘m te temmen. Verder maken we in deze aflevering kennis met Byron Jackson, draaien we muziek van Garland Jeffreys, vertelt Johan over zijn onstuitbare hoogtevrees en is er zowaar nog even een namecheck voor good old Reginald Dixon uit Blackpool!


Bij de Groeverij – Aflevering 71: Nieuwe Traditie

Hemelvaart of niet… Vandaag is het donderdag en dus hebben we weer een aflevering voor jullie: Johan start een nieuwe hemelvaarttraditie door het kritisch bespreken van de lokale voorpagina, Elvis krijgt eindelijk de aandacht die hij verdient, we shuffelen de Sisters of Mercy vanaf een dubbele verzamelaar, Nicky heeft een trefzekere filmtip, iemand heeft een singeltje voor Johan in de bak verstopt, Sharon Jones komt vers uit de folie en Desiree heeft bijna 70 platen gebracht waarvan een heerlijke track van Mink DeVille draaien. Verder heeft Freek een nieuwe status aangeboden gekregen van Facebook en moet Patrick iets bekennen naar aanleiding van een compliment van zijn moeder in de Bij-De-Groeverij-Telegram-Groep.


Bij de Groeverij – Aflevering 70: Knipogende Duivenbel

Een nieuwe week, een nieuwe podcastaflevering! Deze keer halen we iets heeeeeel specials vers uit de folie, draaien we een nieuw binnengekomen plaat van Carlo en vieren we twee verjaardagen. Verder beluisteren we een handvol bel-opties van onze nieuwe deurbel en bestuderen we de run-out-groove van Wally Tax. Johan leutert ook nog veel te lang door over Mohammed Ali en we shufflen the Big O uit de bak. Alles hebben we gegeven! Alles!


Bij de Groeverij – Aflevering 69: Lapjesdeken

De winkel is weer open! En dat betekent dat we naar een andere frequentie gaan met de podcast. Voorlopig maken we twee afleveringen per week. Eentje op maandag en één op donderdag. Dat gaf ons deze keer de gelegenheid om door de week heen wat momenten te verzamelen en in deze aflevering in te zetten. We draaien de oplossing van de Groeverij Poppuzzel van april en trekken meteen de winnaar, er zijn er bergen platen binnen waarvan we meteen de Nits uitzwaaien, er is een Vinylosofie van onze huisvinylosoof René, we spreken vriendinnen Pien en Rosa en als grand dessert komt onze Joey (aflevering 30) binnen met zijn vrienden van de Rotterdamse band Gelukzoekers die hun net op vinyl verschenen album ‘De Reis’ bij ons komen promoten. Natuurlijk laten we de kans niet liggen op daar een nummertje van te draaien.


Bij de Groeverij – Aflevering 68: In2VanPutten

Vandaag ontvangen we Carlo van Putten, frontman van The Convent, Dead Guitars, In2TheSound én White Rose Transmission. Volop gespreksstof, dus we trekken er gewoon een uur voor uit. Carlo’s avonturen vullen we aan met muziek van The Church, The Sound en The Doors. En als klap op de vuurpijl hebben we de internationale primeur van een nummer door Johan en Carlo.


Bij de Groeverij – Aflevering 67: Platenestafette #3

Klaar voor de start?! Dansen maarrrr!! Het is weer tijd voor een platenestafette en dat betekent dat we van het ene naar het andere plaatje associeren. Dat doen we in een feeststemming waardoor je je dansschoenen de hele aflevering aan kunt houden!


Bij de Groeverij – Aflevering 66: Klein Stukkie Groen

Duik met ons in een walvis! Da’s weer eens wat anders dan een krantenwijk… We fantaseren verder over gezellige bejaardenhuizen vol goede vrienden en tochtjes op de scootmobiel. Placebo komt uit de folie, Adamski valt al snel tegen op kant B, Toon Hermans zorgt voor nostalgie en er is een verrassing voor onze jarige Luuk!


Bij de Groeverij – Aflevering 65: Bed For Good!

Dankzij een Gouden Vriend & Vriendin slaapt Patrick ontelbare malen beter. Daar staan we al vlot in deze aflevering bij stil. Verder is er old-school rap van een collectief waar Rudeboy van onderdeel uit heeft gemaakt, hoewel we dat helaas niet telefonisch kunnen verifiëren… We staan stil bij het overlijden van Jim, draaien The Scene vers uit de folie en vieren nog maar eens het leven door te realiseren dat een zwakke boom zomaar boven op je zou kunnen vallen. In theorie.


Bij de Groeverij – Aflevering 64: Een Bloem In Je Haar

Vriend van De Groeverij Ronald komt graag af en toe bij ons langs om te praten over zijn favoriete band Electric Light Orchestra. Vandaag vroegen we of de microfoon aan mocht en hadden we hem ineens zomaar officieel te gast. Luister mee naar zijn liefde voor ELO en naar de 2 nummers die hij selecteerde. Verder draaien we Ray Charles voor Prins Charles, is er een uitzwaaiplaat van Doe Maar, houd chef Hard Erik ons voor het lapje, stoppen we een bloem in ons haar en sluiten we uiterst succesvolle Reginald Dixon af in stijl: door er nog maar ’s een greep te doen uit zijn swingende repertoire!


Bij de Groeverij – Aflevering 63: Meestervervalsers

Eerlijk zijn op een tedere manier. Goed om eens uit te proberen en nog wel op aanraden van Paul Simon die we draaien voor onze nieuwste luisteraar Simon. We duiken even op de BBQ van Willem, draaien we een liveplaat van Cat Stevens en horen van René dat muziek ook aandachtsmeditatie kan zijn. Johan doet meerdere ontboezemingen en stippelt zijn route uit naar de Stairway To Heaven of de Highway To Hell… Wat gaat het worden?


Bij de Groeverij – Aflevering 62: Neem De Tijd

In deze aflevering zwaaien we Chicago uit en komen zo logischerwijs terecht bij Johan’s hoogtevrees. Via een verzoekje van Martijn, komen we erachter dat Johan zich, ondanks die vrees, toch op een eenzame hoogte bevindt waar The Traveling Wilburys bijna bij in de buurt weten te komen. We luisteren naar een leuke Mercy Beat verzamelaar die net binnen is, Patrick wil iets kwijt over tijd, Johan blijkt nóg een bijnaam te hebben en dat allemaal tijdens de Internationale Reginald Dixon Week.


Bij de Groeverij – Aflevering 61: Willem’s Floppy Hat

Vandaag schuift Ome Willem aan met zijn fonkelnieuwe kookboek. Daarin verzamelde hij 25 stukjes die allemaal zijn opgebouwd volgens hetzelfde aanstekelijke recept: een column, een recept en een liedje. We nemen er een paar met hem door. Verder is er de Buffalo Stance van Neneh Cherry, een opzwepende van Suede en natuurlijk ontbreekt de Wurlitzer-virtuoos uit Blackpool niet. Het is tenslotte niet elke week Internationale Reginald Dixon Week!


Bij de Groeverij – Aflevering 60: International Reginald Dixon Week

We lanceren de internationale Reginald Dixon Week! Deze virtuoze organist ontdekte we gisteren in onze uitverkoopbak. Hij blijkt zowaar de best verkopende organist van het universum en binnenkort misschien ook van de Grroeverij! Reden genoeg om zijn muzikale interpretatie van een pindaverkoper op de draaitafel te leggen. We bedenken een nieuw TV-format voor SBS, Johan heeft alle platen van Martijn voorzien van een prijssticker dus draaien we Tears for Fears, Lana heeft een plaatje aangevraagd voor Shelby, Nicky heeft weer een filmtip voor ons én we hebben een bekende beller in de uitzending!


Bij de Groeverij – Aflevering 59: IJslollyarchitectuur

Het ankerpunt van deze licht chaotische aflevering wordt gevormd door Dhr. Reginald Dixon, op het Wurlitzer Orgel van de Tower Ballroom in Blackpool. Dat u het even weet! Wij voorspellen een comeback van zowel Reginald, als het Wurlitzer orgel (in brede zin) en die hele Tower Ballroom in Blackpool. Verder komt Dillinger langs op een CB200, shufflen we Suzy Quatro uit de platenbak en heeft Ramses Shaffy een mooie overpeinzing bij het ochtendgloren. Oh, en er is iets met ijslollystokjes…


Bij de Groeverij – Aflevering 58: Cas Oriented Rock

Vandaag doen we een Cas Oriented Rock-aflevering, dankzij de bestelling van Cas. Dat levert een fijn stapeltje uitzwaaiplaten op, waaruit we de nummers van vandaag selecteren. Onderweg steken we nog wat op over Cream, maar dat haalt het niet bij de tantrische diepzinnigheid die René – onze vinylosoof – ons vandaag serveert. En om de afsluiter van Talk Talk de ruimte te bieden die het verdient hebben we de flauwe grap wat naar voren geschoven.

Bij de Groeverij – Aflevering 57: De Schaar van Damocles

We podcasten het weekend in met een greep in de recent binnengekomen platen van Jan Anne. Ook lag er nog een single uit de plaatjes van Wendy te wachten op een draaibeurt. Ouderwets shuffle in de bak D en een hart onder de riem van PSV-fans voor Ajax-fans. Als dat niet verbroedert… Fijn weekend!


Bij de Groeverij – Aflevering 56: De Schat van Tonga

Dankzij de zoveelste noodzakelijke rectificatie komen we aan op het eiland Tonga. En daar wacht een schatkist op ons… Verder kunnen we dankzij een verzoekje van Senna ein-de-lijk K3 eens draaien, steken we vaste gast Gerard een hart onder de riem en zwaaien we een stapeltje disco-kneiters uit richting Douwe. Om het allemaal binnen de perken te houden heeft Johan driftig de inkort-schaar gehanteerd. Zonder overleg met Patrick. Hoe dat valt horen we allemaal ongetwijfeld morgen.


Bij de Groeverij – Aflevering 55: Platenestafette #2

Absolute topstport vanuit De Groeverij: aangespoord door Tone Loc (uit het stapeltje Wendy van gisteren) gaan we weer dapper associërend door de platenbakken, op zoek naar een – desnoods hopeloos vergezochte – connectie. Of dat lukt? Luister maar!


Bij de Groeverij – Aflevering 54: Stapeltje Wendy

Er is een mooi stapeltje singles binnen dankzij Wendy. Daar draaien we een paar pareltjes uit. Verder is er een verzoekje van Luuk (met een mooi begeleidend schrijven!) en is onze huisvinylosoof René weer in uitstekende vorm. Uit een stapeltje nieuwe oudjes selecteren we Johnny Cash, er is een achterstallig verzoekje (waar we van alles over hoeden en wilgen van leren) en Patrick heeft een boom verplaatst.


Bij de Groeverij – Aflevering 53: Nu! In Stereo

Vlak voor ons Paas-reces staat er nog één aflevering van Bij de Groeverij voor je klaar. Namelijk deze! Freek wordt aangenomen als ‘fact checker’ van de show. Verder koopt Patrick de eerste plaat die we draaien en neemt Johan de Vers-uit-de-Folie-plaat zelf mee naar huis. We leren, in de regen een andere kant van Van Halen kennen, horen The Beatles a capella, doen een stereo-test en maken een wandeling door het zwarte woud met ene Horst Jankowski. Dat en nog véél meer. Dus pak je koptelefoon want… daar gaan we!


Bij de Groeverij – Aflevering 52: De Parate Mop

Een vertrouwde aflevering uit de winkel. Er is een spontaan binnengebracht stapeltje vinyl, waar we een verzamelaar uit selecteren. Verder zwaaien we Level 42 uit richting Rutger en is er daarna behoefte aan een verras-me-maar-singletje. Johan heeft altijd een mop paraat en Patrick vertelt over de miljardendeal van Microsoft. Iemand Nicky gezien? Morgen weer een filmtip hoor!


Bij de Groeverij – Aflevering 51: Mysterieus

We trappen het ‘2e seizoen’ van ‘Bij de Groeverij’ af met aflevering 51. En met ‘Area 51’ in gedachten wanen ons op onbekend en mysterieus terrein. We draaien een selectie van paatjes die ieder op hun eigen manier iets te maken hebben met geheimen, ruimtewezens en andere mysteries. Een geweldig excuus om H.G. Wells, Jeff Wayne, Roy Orbinson, Edgar Allan Poe, Mick Jagger en ABBA aan elkaar te knopen!


Bij de Groeverij – Aflevering 50: L

De zoveelste mijlpaal! We vieren ‘m met een speciale limited edition Steun-De-Podcast-Sticker (nu in de webshop). Er is muziek van o.a. de Chevy Cats (met dank aan Ber), Barbra Streisand (met dank aan Ronald), Randy VanWarmer (met dank aan Martijn), Bryan Adams (met dank aan de kettingbroeders) en Aphrodite’s Child (met dank aan het lot en een telefoontje van Randy VanWarmer uit het kosmische hiernamaals).


Bij de Groeverij – Aflevering 49: S-A-S-K-I-A

In onze 7x7e aflevering zetten we in op wat extra geluk en voorspoed voor Saskia. Dat doen we door de vaste rubriekjes even te parkeren en ons volledig te focussen op 6 platen uit haar collectie. Van elk van die platen selecteren we een nummer. Hoe die nummers weer samenhang hebben hoor je vanzelf! Je luistert o.a. naar Donna Summer, Alison Moyet en John Denver.


Bij de Groeverij – Aflevering 48: Harde Boter #1

Een vreedzame start van onze podcast wordt na anderhalve minuut ruw verstoord door onze ambassadeur Hard/Metal, heer Boter. Hij trekt de uitzending op onweerstaanbare wijze naar zich toe en schotelt o.a. stevige porties Iron Maiden, Slayer, Metallica en Ghost. Pas met Thin Lizzy in de toegift vinden we weer ruwweg het rechte pad. En dan vinden we het ook nog voor herhaling vatbaar!


Bij de Groeverij – Aflevering 47: Kettingbroers

De gebroeders Snijder zijn vandaag te gast. Ze vertellen over de Spotify-playlist die ze samen al een paar jaar om de beurt vullen met een song die een verband moet hebben met de voorgaande keuze. De mooiste links worden besproken en we draaien natuurlijk een paar nummers uit de lijst. Verder is er een filmtip van Nicky en verwelkomen we Terence in de winkelbak.


Bij de Groeverij – Aflevering 46: Reigerzwaaien

Leer alles over de beschuitsalamander, gorilla en reiger in Patrick en luister naar alweer een nieuwe jingle, deze keer om een nieuw gebruikt plaatje welkom te heten in de winkel. Verder shufflen we naar Roxy Music, is er een – vermoedelijk door Freek gemanipuleerde – filmtip van Nicky, zwaaien we Air Supply uit richting Rutger en komt Johan er uiteindelijk toch nog op dat er morgen weer eens een gast in de aflevering is.


Bij de Groeverij – Aflevering 45: 45 Toeren

De 45e editie van Bij de Groeverij staat natuurlijk in het teken van de 45-toeren single. We draaien een mooi setje plaatjes, waaronder Soft Cell, Jan Rot, Fats Domino en Snap!


Bij de Groeverij – Aflevering 44: Johan’s Tangoles

Het is officieel lente! Dat luiden we in met o.a. Dusty Springfield, Santana en Elvis Costello. Dankzij de nieuw ingezonden Vinylosofie van René genieten we met extra aandacht van al die muziek. We halen Selah Sue uit de folie en shufflen met Janis Ian naar Johan’s tangoles.


Bij de Groeverij – Aflevering 43: Wonderful Life

In deze aflevering duikt Freek werkelijk overal op. We draaien een verzoekje van Jeroen en horen de gekortwiekte Filmtip-jingle. Daarnaast we feliciteren Patrick’s vader met zijn verjaardag en horen waar hij mee bezig was toen ‘Let It Be’ uitkwam. Onze huiskok Ronnie helpt ons herinneren dat het een Wonderful Life is en Johan trekt zijn toga aan voor ons reclameblok, met verhoogd klankschaalgehalte.


Bij de Groeverij – Aflevering 42: Afwassen met Prince

De vers-uit-de-folie van vandaag komt helemaal uit Frankrijk en bevat een bijzonder plaatje van The Stones. Verder verdiepen we ons in de flinke rij albums van Dhr. Fogelberg, is er een lange kus voor bij de afwas van onze vinylosoof en levert Nicky een spinnige filmtip.


Bij de Groeverij – Aflevering 41: Niko & Biko

Vandaag geven we om vrijheid: https://amnesty.digicollect.nl/niko-portegies


Bij de Groeverij – Aflevering 40: Jackie’s Jarig Sjow

Onze veertigste aflevering is een uitstekende gelegenheid om Jackie in het zonnetje te zetten. Want het leven moet gevierd en een mijlpaal is bereikt! We omlijsten de festiviteiten met een versgeöntfoliede Beastie Boys en een verzoekje van Johan. En de aftrapper is een echte meezinger van Limburgse grond…


Bij de Groeverij – Aflevering 39: Zeep & Kwartjes

Mede door het derde vinylosofietje van René komen we er in deze aflevering achter dat zowel zeep als kwartjes veel betere tijden hebben gekend. Verder zwaaien we een plaat van Paul Young uit, is er een verzoekje van Niko, weet Nicky ons traditiegetrouw te verrassen met een flimtip (op basis van een steekwoord) en doen we een ouderwetse platenbakshuffle.


Bij de Groeverij – Aflevering 38: Alle Jingles

Om het in première gaan van alweer een nieuwe jingle te vieren komt vandaag ons gehele jingle-pakket aan bod. Dat betekent Platenbakshufflen, Patrick die zijn gelijk onderstreept, een fonkelnieuwe Filmtip, een kakelvers Ontfolie-spektakel en voor de allereerste keer een Uitzwaaiplaat.


Bij de Groeverij – Aflevering 37: Platenestafette #1

We associëren er vrolijk & dapper op los in deze eerste officiële Platenestafette. In totaal passeren 10 nummers de revue die allemaal ergens een link hebben. De praatjes zijn even geminimaliseerd. Zoveel mogelijk. Op papier. In principe. En in theorie…


Bij de Groeverij – Aflevering 36: Kaasblokletters

Verzoekjes, een filmtip, een plaatje uit de folie en zelfs een reclame voor stilte. Deze aflevering heeft het allemaal en meer! Zo hoor je namelijk hoe je ‘Level 42’ met kaas op een bord schrijft, bedenken we een innovatief spel voor Q-music en komen we eindelijk toe aan een Italiaans verzoekje uit Nieuw Zeeland dat al sinds aflevering 3 wacht op antwoord.


Bij de Groeverij – Aflevering 35: Vinylosofie

In onze vijfendertigste aflevering introduceren we het uitzwaaiplaatje en duiken we dankzij René in de Vinylosofie (met een dubbele dosis Queen als gevolg). Verder zijn we nog steeds trots op ons reclameblok, is er een random shuffle uit de puike, recent binnengekomen stapel platen van Jan Anne en vertelt Johan over een mooie reminder om ‘no’ te zeggen tegen drugs.


Bij de Groeverij – Aflevering 34: Op Veler Verzoek

Na een eerste zaterdag weer open met de winkel, hebben we een hele bak verzoekjes om te draaien. Te beginnen met het verzoekje van Johan om de haan op het erf zijn ouders te horen. Daarna horen we Stealers Wheel op verzoek van Stephanie, de Stones op aanvraag van Tim en Peter Case op aanraden van Rob. Op ons eigen verzoek hebben we dan eindelijk een reclame! En die is ingevuld door niemand minder dan Storm!


Bij de Groeverij – Aflevering 33: Het Grote Gelijk

Vandaag is er begrijpelijk veel aandacht voor de keurige coupe van Arno, staan we stil bij Righteous Petite en duiken we in een vergeten klassieker van Ronnie and the Big Bear. Dokter Bernhard heeft het bekende slechte nieuws en Patrick zet zijn gelijk volop kracht bij met een subtiele jingle.


Bij de Groeverij – Aflevering 32: Kansas City Shuffle

Als iedereen naar rechts kijkt, zou er aan de linker kant weleens stiekem iets belangrijks kunnen gebeuren. Dat heet een ‘Kansas City Shuffle’ en blijkt ook het geval voor zowel de verjaardag van Joey als voor de ontknoping van de Groeverij Februari Poppuzzel. We draaien verzoekjes van Luuk en van David, halen de ene Johan uit de folie en doen een PlatenbakShuffle waarmee we uitkomen bij die andere Johan’s favoriete E.L.O.-album.


Bij de Groeverij – Aflevering 31: Jij Trekt Volle Zalen

Stel je voor… Een bar op Curaçao, een twijfelachtige trompettist en een gevatte rockster aan de toog. Voor Freek was dit het vertrekpunt van een jarenlange passie voor de Golden Earring. We gingen met hem in gesprek. En natuurlijk brengen we een hommage aan de band. Dat kan jij ook doen op 11 maart. Wil je weten hoe? Mis dan deze – nu al legendarische – Earring-aflevering niet!


Bij de Groeverij – Aflevering 30: De Gans Te Gast

In onze dertigste aflevering vertelt Joey over zijn leven en werk als muzikant, performer en producent. Hij speelt een cover van Bram Vermeulen en een monumentaal eigen nummer. Verder babbelt hij ons probleemloos naar een uur zendtijd, waardoor de nummers van Michael Jackson en UB40 op de playlist nog maar net de mix hebben bereikt. En op de valreep is er nog altijd nieuws wat betreft Freek M, aangaande de Klokken T. te H.!


Bij de Groeverij – Aflevering 29: Tintelvingers

Vaste luisteraar René levert een mooie opmaat naar de aftrapper van Joe Jackson, we staan volop stil bij ontbrekende nagels en bijbehorende tintelvingers, er is een platenbakshuffle, Johan vertolkt een eigen versie van het verzoekje van Bent en er is nog steeds geen primeur over de Klokken T. te H.


Bij de Groeverij – Aflevering 28: Emily Zingt

De laatste aflevering van deze week biedt prettig veel Emily van Orsouw: ze vertelt over haar werk, deelt wat van haar (vele!) projecten en zingt twee nummers live in ons programma. Bovendien vult ze zomaar improviserend ons allereerste reclameblok. Verder is er ruimte voor een verzoekje van Mats en sluiten we af met een fonkelnieuwe filmtip van onze eigen Simon van Collem: Nicky!


Bij de Groeverij – Aflevering 27: Ongeknipt

Aflevering 27 is onversneden vermaak: we klokken zonder cosmetische ingrepen nog net binnen het uur uit… Luister mee naar een bezoekje aan het geboorte huis van George, hekken op (en van) de dam, blue cabooses, hondjes achter de winkelruit (voor Irene!) en konijnen met kunstheupjes. Johnny Winter trekt alles uiteindelijk vakkundig recht.


Bij de Groeverij – Aflevering 26: Het Lege Reclameblok

We weten van geen ophouden in deze aflevering bom- en bomvol muziek en geleuter. Vier met ons de comeback van het plakkie, samen met Colonel Abraham, Percy Sledge, Little Richard, Madonna en Janis Joplin! En daar bovenop hebben we ook nog tijd voor een hele minuut reclame!


Bij de Groeverij – Aflevering 25: Liefs Van Boven

Deze aflevering trapt af met Sly en schakelt vlot door naar de filmtip van Nicky, die inmiddels van vaste waarde is in ons format. We zetten Nicky’s tip extra kracht bij met twee nummers. Verder is er een glansrol voor onze bovenbuurvrouw Anne Maartje: ze brengt een schitterende, op maat gemaakte ode aan De Groeverij! Om de sandwich goed op smaak te brengen sluiten we gepeperd af met Tom Petty.


Bij de Groeverij – Aflevering 24: Rebecca-Go-Go!

Deze aflevering staat helemaal in het teken van de saxofoon. We ontvangen het 13-jarige locale talent Rebecca van Bezooijen. Naast haar saxofoon heeft ze ook een koffertje met platen uit haar collectie bij zich. Rebecca speelt ter plekke twee van haar lievelingsnummers in de uitzending en vertelt over haar passie. Verder horen we de eerste filmtip van Nicky (met jingle!) en draaien we nog een aantal heerlijke sax-nummers op Rebecca’s aanbeveling.


Bij de Groeverij – Aflevering 23: Words Create The Universe 

Wie van ons is het vaakst als eerste aan het woord? We maken de balans op op de laatste dag voor Johans 50ste verjaardag. Verder ontdek je dat je je uitgestelde feestje t.z.t. bij De Groeverij kan vieren, landen we op Mars met Pump Up The Volume waarna we een bloemenkraam in Frankrijk bezoeken, snuffelen naar de U, en pakken op het nippertje nog wat wijze woorden mee.


Aflevering 22: De Eerste Klapper

De plaatjes zijn vooral uitgezocht op het tempo-verhogende karakter. Met tempo-verhogende gevolgen! Verder is er een bezoekje van buurt-crooner Arie, onthullen we een liftknopjes-geheim en hoor je wie van ons de vroege klapper is.


Aflevering 21: Chance Of A Lifetime

In het puin dat Ger en Eddie achterlieten behandelen we Dolly als Messias, is er ruimte voor Geert-Jan met wat gedichten en horen we alles over de poging die RTL bij Patrick deed om De Groeverij – tegen forse vergoeding – op TV te krijgen.


Aflevering 20: Houd Het Vuurtje Brandend!

Vandaag zijn Ger en Eddie eindelijk te gast! Ze hebben een speciaal bij ons (nú volop verkrijgbare) T-Shirt een benefietlied gemaakt: ‘We Houden Samen Het Vuurtje Brandend’. En wij hebben natuurlijk de primeur!


Aflevering 19: Soul Uit Een schuur

In deze aflevering bezoeken we dankzij Ronald in gedachten een boerenschuur met een bandrecorder. Verder probeert Drs. P ons te laten lachen, krijgen we een belangrijke les mee dankzij een verzoekje van Ann en maakt Abracadabra plaats voor een Jet Airliner.


Aflevering 18: Volwassen Hoor!

18… We zijn 18! Volwassen! Dat betekent: een volledig nieuw format. Inclusief file-nieuws en de actuele hypotheekrente-stand. Verder toch nog muziek, van bijvoorbeeld Elton John, Split Enz en The O’Jays. En… Groot Ger & Eddie-Nieuws voor de liefhebbers van, eh, Ger & Eddie!


Aflevering 17: De Koffer Uit Hollywood

We starten met een tandje ervan af maar… gelukkig klimmen we weer op tot bekende hoogte. Dat doen we niet alleen met een koffer uit Hollywood maar ook met U2, de primeur van de PlatenbakShuffle-Jingle, een T-shirt-aankondiging, bibberende pinguïns, een ode aan Frankie en we reizen in gedachten van Siberië naar de Spaanse playa. Kortom: toch weer een bijna gebalanceerd bouquet van muziek en alles wat los en vast zit.


Aflevering 16: Douchen Met Anita

Zelfs een cirkelzaagblad is niet meer nodig voor inspiratie. We draaien mooie verzoekjes van Frank en Theo, rennen heuvelopwaarts met Kate, geven een cruciale puzzelhint en vliegen er uit op een nachtegaal.


Aflevering 15: Geen Plastic Dino

Geen plastic dino. Geen geurstokjes. Maar wel… Sport! We wilden het succes van de cirkelzaaginspiratie minstens evenaren. Dat doen we met o.a. Powerplay, wat authentieke samba, Propaganda en een vers-uit-de-folie van Champs.


Aflevering 14: De Cirkelzaag

Inspiratie zit soms in een klein hoekje. Of een tas vol LP’s. Daar zat namelijk een stoer cirkelzaagblad tussen. Luister in deze aflevering hoe die scherp-getande metalen schijf ons bij Woody Woodpecker, Aretha Franklin, Frank Sinatra en Edie Brickell bracht!


Aflevering 13: Vrijdag, De 13e

Deze dertiende aflevering lijkt helemaal voor Patrick te gaan worden. Maar niets is wat het lijkt. We openen een dikke Seventies-box, behandelen de allereerste oplossing van de februaripuzzel en leggen volop vergezochte verbanden.


Aflevering 12: Gejatte Blauwe Jas

Elke dag een jubileum. Onze 12e aflevering heeft een blauwe rode draad. We draaien de befaamde Detroit Medley van Springsteen en zijn kornuiten, stapelen Venus op Venus, komen eindelijk aan het verzoekje van Nigel toe en zwaaien stemmig uit met Jennifer Warnes.


Aflevering 11: Een Volle Tank

In deze aflevering: volop nieuwe energie dankzij een bericht van Elco, alles over Joe Meek en The Honeycombs, ons balkje in the spotlight, nieuws over Ger en Eddie en een hint voor de puzzelaars. oh, en we draaien wat plaatjes tussendoor!


Aflevering 10: De Allereerste Jubileum-Editie

De tiende aflevering! Dat vieren we met een live-optreden van de Golden Earring. Verder staan er maar liefst 2 Billies op de playlist, draaien we een jeugdige Elvis en hoor je een knappe studio-productie van 10CC.


Aflevering 9: Met extra complimenten!

In deze 9e aflevering leer je hoe de tepel van Ms. Nasty leidde tot Youtube. Verder gaan we terug naar New York op 19 september 1981 en doen we een slim voorbereide SuperShuffle met René. Er is bovendien een verzoekje van Inge en we slingeren een onbekend singletje op de draaitafel.


Aflevering 8: Zoek het verband!

We trappen af met The Romantics, spelen een spelletje dat drie liedjes lang duurt (en waar je nog de hele eeuw op reageren kan). Doe mee en raad het verband tussen luchtkastelen, een provinciale lafaard en hoogspanning. Verder trekken we James Brown uit de folie. Al was het maar om Johan’s jingle weer eens te draaien…


Aflevering 7: Buddy In De Betuwe

We tikken de 3000 luisterminuten aan, Twist and Shout-outs, een opgelost muzikaal mysterie, de machtige huismus, Buddy in de Betuwe blijkt niet alleen familie maar ook inspiratie voor onze openingstune en nog veel meer.


Aflevering 6: Behoeft Geen Krans!

We geven Koelewijn de krans die hij verdient, draaien eindelijk het verzoekje van Nicky, delen een twijfelachtige stroopwafel en zorgen ervoor dat iedereen als winnaar de uitzending verlaat.


Aflevering 5: Mr. Tongemans

Een greep uit de verzamelaarbak, old school House-beats uit ’89, een interview met Meneer Tongemans alias Opa Tong, heel veel vieze liedjes die we even overslaan én een zoethoudertje voor in de koffie.


Aflevering 4: We Are Growing

Een wanhopige poging om van ons zulu-single-overschot af te komen, vieren we de dood maar zeker ook het leven, zetten we Neil Diamond in de spotlights op zijn 80ste en nog veel meer dat mogelijk nog op je groeien moet.


Aflevering 3: De Blauwe Bal

We worden al over de hele wereld ontdekt, een band én een verzoekje uit the Georgia, we draaien een 12″ niet en stuiten op een blauwe bal in de groeven van een piratenplaat.


Aflevering 2: Win een schaafwond

Een verzoek van onze vuilnisman Gerard, een volledig willekeurige plaat uit de bakken, een spelletje op maat met mogelijk een schaafwond voor Leon en nog veel meer!


Aflevering 1: De Permanente Pizza-Show

Een heleboel shout-outs (inclusief naar links en rechts), een bonus-koekoek, het rechtstreekse telefoonnummer van Ry Cooder en een behoorlijk tragische uitsmijter.


Volg ons op MixCloud 🙂

No items were found.
Achterom 20, Houten